Ce se intampla cu creierul adolescentilor care fumeaza marijuana! Chiar si o singura data e periculos pentru ei! :O
Totul a fost depistat recent, de catre oamenii de stiinta. In cadrul celui mai recent studiu s-a aratat ca tinerii care fumeaza o tigara ce contine substanta cu proprietati psihoactive pot avea de suferit mai tarziu in viata. Asta deoarece creierul adolescentilor care fumeaza marijuana se schimba.
Fumatul tigarilor cu marijuana, chiar daca acest lucru se intampla o singura data, din pura curiozitate adolescentina, poate avea efecte scundare teribile. Creierul celor care consuma cannabis, pana la varsta de 20 de ani, prezinta o cantitate mai mare de substanta cenusie.
Desi poate parea un beneficiu, in realitate volumul crescut al creierului poate avea si efecte negative severe. Adolescentii care au fumat marijuana cel putin o data prezinta mai multa materie cenusie fata de cei care nu au consumat niciodata acest drog.
Creierul adolescentilor care fumeaza marijuana isi mareste volumul
Specialistii au explicat ca in adolescenta, creierul oricarei persoane trece printr-un proces ce poarta denumirea de „pruning”. Cu alte cuvinte, are loc o reorganizare a retelelor neuronale, iar procesul are loc pana la varsta de 20 de ani. Pana la aceasta varsta, cantitatea de materie cenusie se micsoreaza, pe cand cea de materie alba creste, continand axoni care conecteaza celulele.
Savantii nu au o ipoteza clara cu privire la acest proces neuronal.Cea mai buna explicatie de pana acum sugereaza ca pentru a fi mai eficient, creierul uman ajunge sa renunte la componentele pe care le considera nefolositoare. Mai apoi, realizeaza noi structuri cu legaturi ceva mai complexe, noteaza descopera.ro.
Tocmai de aceea, modificarea procesului prin adaugarea unei cantitati de materie cenusie poate sa aiba efecte negative. Catherine Orr, de la Universitatea de Tehnologie din Australia a analizat, alaturi de echipa ei, tomografii cerebrale de la un grup de 46 de adolescenti. Acestia aveau varsta de 14 ani si erau din Irlanda, Anglia, Germania si Franta. Unii fumasera marijuana o data sau de doua ori, pe cand altii deloc.
Creierul adolescentilor care fumeaza marijuana avea un volum mai crescut al materiei cenusii, in zone in cre se aflau receptori ai canabinoizilor. Totodata, fata de cei care nu fumasera niciodata, tinerii fumatori prezentau si o abilitate ceva mai scazuta in realizarea rapida a sarcinilor.